Datordoktorn
Botar din krassliga dator

Bygger

Om  din dator trots allt är så gammal och trött att en uppgradering inte känns ekonomiskt försvarbar så är det kanske en ny dator du behöver?

Till att börja med : Om du hört skrönor om att man kan bygga sin egen dator för halva priset jämfört med att köpa en färdigbyggd så är det just skrönor. Visst kan man spara litegrann på att bygga själv men några stora slantar handlar det inte om.

Fördelen ligger istället på ett helt annat plan, nämligen att du får en dator som är anpassad för just de behov Du har. Dessutom så blir det en dator som går att uppgradera senare. Visst bygger Dell snygga och prisvärda datorer men de kan vara en mardröm att uppgradera......

Prylar Klar

Nåväl, om du nu bestämt dig för att köpa en ny dator av Datordoktorn, hur går det till?
Först så börjar vi med att komma fram till vad du har för datorbehov, om det är några speciella egenskaper du behöver och givetvis vilken prisklass du har tänkt dig. Kanske vill du ha en väldigt tyst dator, en grym spelmaskin eller en billig surfdator? Det bestämmer du helt själv! Lägg lite extra fundering på hur du vill att datorn skall se ut, dvs hurdant chassi datorn skall ha. En diskret grå klump eller en flashig burk med sidofönster och belysning? Det är helt och hållet upp till dig!

När vi enats om användningsområdet och prisklassen så lämnar jag ett förslag på datorpaket och när vi är överrens så beställer jag dina delar, bygger datorn, installerar önskad programvara och testkör den noggrant. Naturligtvis får du också en komplett förteckning över installerade komponenter och installerad programvara.

Du slipper alla risker med delar som inte är kompatibla och du får naturligtvis garanti på alla delar. Skillnaden är att garantin blir på komponentnivå istället för på hela maskinen.
Det innebär att istället för 2 års garanti på hela datorn får du kanske 3 år på hårddisken, 6 år på minne osv. Kom dock ihåg att garantin omfattar delarna i datorn, inte programvaran. Sån garanti lämnar ingen varken tillverkare eller återförsäljare!

Om du exempelvis köper din dator hos stormarknaden och datorns program börjar krångla efter en månad så får du lämna in hela datorn, vänta några veckor och sedan får du tillbaka datorn återställd till samma läge som den var när du packade upp den första gången. Detta brukar kosta att antal hundralappar.                                                   

             

Sidan är ständigt under omkonstruktion........